ELEKTO - ULJNI KOTAO ZA CENTRALNO GREJANJE SUPER HIT

Kotao Super Hit

O proizvodu

Zahvaljujemo se na povjerenju koje ste nam ukazali kupovinom našeg kotla za centralno grijanje.

Radi sigurnog i pouzdanog, a pre svega ekonomicnog koriscenja naseg kotla, potrebno je da se pridrzavate ovog uputstva.

Elektro – uljni kotao “ SUPER HIT “ je najekonomicniji kotao za centralno grejanje koji postoji na trzistu. Kotao kao proizvod, kao i princip rada kotla zasticeni su u “ Zavodu za intelektualnu svojinu” Republike Srbije, i iskljucivo pravo proizvodnje i distribucije pripadaju vlasniku patenta.

U želji da našim kupcima pomognemo kako u izboru sistema grejanja, tako i u svim ostalim pitanjima koja su u direktnoj vezi sa osnovnim ciljem a koji nam je zajednički, što jeftinije i efikasnije grejanje, mi ćemo se potruditi da na sledećim stranicama svojim savetima i predlozima zadobijemo vaše poverenje, koje će nadamo se na kraju rezultirati i eventualnim našim angažovanjem.

O proizvodu Kotao radi na principu protocnog zagrevanja vode, koja se u kotlu zagreva posrednim putem, preko termalnog ulja. Prednost naseg kotla u odnosu na sve ostale je u tome sto za isti efekat zagrevanja vaseg stambenog prostora koristi 2-3 puta manje elektricne energije od drugih kotlova. Grejac u kotlu je uronjen u ulje, a time se potpuno eliminise mogucnost stvaranja kamenca na grejacu i smanjenje njegove efikasnosti. Kotao je , s obzirom na to da je ispunjen zagrejanim uljem, ujedno i samostalno grejno telo, pa ga je zato najbolje montirati u kupatilu ili nekoj drugoj prostoriji kojoj je potrebno zagrevanje. U slucaju da kotao montirate u podrumu ,kotlarnici, ili na visini pri plafonu, potrebno ga je izolovati radi sprecavanja nepotrebnih gubitaka toplote. Kotao je snabdeven tropolozajnim radnim termostatom, sa tri opsega rada, 80 – 85 - 90 C. Kotao poseduje sigurnosni termostat na 110 C. Toplotno iskoriscenje kotla je 100%, a efekte njegove inovantnosti oseticete odmah po pustanju u rad. Ukoliko se kotao pravilno koristi, potpuno je bezbedan za rad i lak za rukovanje.

Izrada

Kotao je izradjen od visoko kvalitetne celicne debelozide cevi precnika 219,1 X 4,5 mm, koja je hidrotestirana. Varovi na kotlu uradjeni su TIG zavarivanjem i u skladu sa propisima o varenju sudova pod pritiskom nisu brušeni. U sredistu kotla nalazi se elekticni grejac. Sa gornje strane kotla nalazi se otvor za punjenje uljem, a sa done otvor za ispustanje ulja zatvoren cepom. Nakon punjenja u otvor za punjenje uvrce se sigurnosni ventil . Ulazna i izlazna cev instalacije centralnog grejanja nalaze se sa jedne ceone strane kotla, suprotno od elektro instalacije i u vodoravnom su polozaju jedna u odnosu na drugu. Dimenzije prikljucnih vodova su ¾ cola. Dimenzije kotla su 219,1 x 700 mm. Kotao je nakon varenja zasticen plastificiranjem.

Sastavni delovi kotla

 • Kazan kotla
 • Ulazni i izlazni prikljucni vod
 • Grejac 4.5 kw ( opciono 6 kw ili 9 kw).
 • Sigurnosni ventil
 • Sklopka
 • Radni termostat
 • Zastitni termostat
 • Topivi stakleni osigurac

Važna upozorenja

 1. Kotao ne sme biti postavljen na mesto gde moze doci do zalivanja vodom i potapanja.
 2. Kotao se mora montirati u vodoravnom polozaju u odnosu na pod, a otvori za punjenje i praznjenje moraju biti sa gornje i donje strane kotla.
 3. Kotao se sme napuniti samo do 2/3 svoje zapremine uljem, kako bi se obezbedio ekspanzioni prostor za ulje unutar kotla. ( 12.5 lit. )
 4. Cirkulaciona pumpa mora biti ukljucena UVEK dok grejac kotla radi.
 5. Kotao ne prekrivati nicim sto se moze zapaliti usled zagrejanosti tela kotla, a izolovati iskljucivo samogasivim materijalima za to namenjenim.
 6. Kotao mora uvek sadrzati propisanu kolicinu iskljucivo termalnog ulja.
 7. Sa strane elektro instalacije obezbediti prostor za skidanje poklopca.
 8. Vezu izmedju kotla i cevne instalacije ostvariti ventilima sa ruckom i prelaznim holenderima radi eventualnog skidanja kotla bez ispustanja vode iz sistema.
 9. Protok vode kroz kotao potpuno je nezavisan od fluida u kotlu tako da nije potrebno posebno ozracavati kotao niti deo sa uljem.
NEPRIDRZAVANJE UPOZORENJA MOZE IZAZVATI KVAR KOTLA I UGROZITI BEZBEDAN RAD, ZA STA PROIZVODJAC NE SNOSI ODGOVORNOST!

Montaža

Montaža Kotao “ Super Hit” je predvidjen za montazu na zid, u vodoravnom polozaju u odnosu na pod. Pri montazi kotla potrebno je voditi racuna o minimalno potrebnom prostoru oko kotla za normalno funkcionisanje i odrzavanje. Radi lakse montaze, potrebno je prvo na zid pricvrstiti ugaone nosace klime a kotao postaviti na nosače.

Kotao se isporucuje bez cirkulacione pumpe i ekspanzione posude, koji se posebno kupuju i nisu sastavni deo kotla. Cirkulacionu pumpu, ekspanzionu posudu, ozracno lonce , slavinu za punjenje i praznjenje i termomanometar ugraditi na cevnu instalaciju u blizini kotla pre montaze samog kotla.

Kotao se povezuje na elektro instalaciju po semi vezivanja iz ovog uputstva, sa presekom napojnog kabla 5 x 2,5 mm. Prikljucenje se vrsi na 3N – 400 v. Veoma je vazno da elektricni kotao ima zasebno odvojena 3 osiguraca, ili ako je moguce odvojenu podtablu sa zasebnim osiguracima. Posebno obratiti paznju na pravilno uzemljenje kotla. Pre pustanja u rad proveriti spojeve izmedju kotla i cevne instalacije, kako ne bi doslo do curenja i pada pritiska. Pre pustanja u rad grejaca izvrsiti hladnu probu instalacije.

 • Postaviti zidne nosace
 • Postaviti kotao na nosace
 • Ostvariti spoj izmedju kotla i cevne instalacije ( nebitno koji je topli a koji hladni vod)
 • Zatvoriti otvor za ispustanje ulja sa donje strane cepom ½ col. Zadihtovati
 • U otvor za punjenje, sa gornje strane, pogodnim alatom usuti u kotao 12,5 litara termalnog ulja.
 • U isti otvor nakon punjenja uvrnuti sigurnosni ventil 1.5 bar.
 • Nije bitno da li se cirkulaciona pumpa nalazi na dovodnom ili odvodnom vodu.
Ovim ste zavrsili povezivanje i pripremu kotla na toplovodnu mrezu, sledi povezivanje na elektro mrezu.

Povezivanje na elektro mrežu

Za povezivanje kotla na elektro mrezu koristiti napojni kabal preseka 5 x 2,5 mm, a vezu izmedu napojnog voda i kotla ostvariti kvalitetnim stezaljkama, najbolje putem OG razvodne kutije. Obratiti paznju na pravilno uzemljenje.

Preporuke za optimalno korišćenje

Preporuke za optimalno korišćenje Nakon povezivanja na toplovodnu mrezu, provere zaptivenosti spojeva, ozracavanja sistema i povezivanja na elektro mrezu kotao se pusta u rad ukljucivanjem prekidaca za komandu napona. Kada sklopka ostvari napon na termostatu, ukljucivanje grejaca vrsi se zakretanjem dugmeta termostata udesno, u smeru kazaljke na satu. Tada ce se upaliti lampice za signalizaciju rada grejaca. Radni termostat je trofazni tropolozajni, sa automatskom regulacijom broja ukljucenih grejaca u odnosu na zadatu temperaturu. Svaka signalna lampica oznacava rad trecine grejaca, snage 1,5 ili 2 kw. Svaki kotao poseduje samo jedan trofazni grejac snage 4,5kw ( 3 x 1,5 kw) ili 6 kw ( 3 x 2 kw ).

Najoptimalnije je namestiti termostat da iskljucuje grejace pri izlaznoj temperaturi vode od 45 C. S obzirom na to da se voda prolazeci kroz kotao greje putem termalnog ulja cak i kad je grejac iskljucio, za razliku od drugih kotlova u kojima se voda greje direktno dok je grejac ukljucen, a posle isklucenja grejaca hladi, nasem kotlu nije potrebna visoka izlazna temperatura, vec konstantna i ujednacena na optimalnoj vrednosti. Iskoristite prednost toga sto nas kotao i sam zraci toplotu, i koristite ga kao zasebno grejno telo u jednoj prostoriji.

Vodite racuna da je cirkulaciona pumpa uvek ukljucena dok radi kotao. Ne preterujte sa temperaturom kotla bespotrebno rasipajuci energiju, stedite svoj novac. Ako ste u mogucnosti, na napojni vod kotla ugradite tajmer - vremensku sklopku.

Sigurnosni termostat uvek da je podesen na najvecu vrednost, i vise ga ne dirati, a on ce u slucaju eventualnog otkaza radnog termostata prekinuti napojni vod sklopke i iskljuciti kotao.

Najvaznije je imati uvek u vidu da je dobra izolacija objekta 50% grejanja, a da se neizolovani, ili slabo izolovani objekti, sa losom stolarijom i ogromnim toplotnim gubicima, mogu zagrejati samo predimenzionisanim grejacima i proporcionalno vecom potrosnjom el. energije. Smanjite toplotne gubitke na minimum, i uzivajte u toplom domu.

ŽELIMO VAM UGODNO I EKONOMIČNO KORIŠĆENJE NAŠEG KOTLA.